Babeczki i muffinki Ciasta Okazje Przekąski Przekąski słodkie

Wegańskie muffinki bananowe

()

Wegańskie muffinki bananowe to pyszna przekąska na słodko nie tylko dla wegan! Muffinki z tego przepisu są przepyszne i delikatne! W wielu przepisach czuć różnicę w stosunku do „klasycznych” wypieków zawierających nabiał i inne produkty pochodzenia zwierzęcego. Tutaj moim zdaniem w ogóle nie ma to znaczenia i muffinki smakują doskonale!

Zapraszam też po inne przepisy na inne muffinki tutaj 🙂

Wegańskie muffinki bananowe

Wegańskie muffinki bananowe

Składniki na ok 16 sztuk

  • 4 dojrzałe banany
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (góra/dół)

Banany rozgnieść widelcem i wymieszać z olejem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cukier. Wymieszać do połączenia składników.

Czekoladę zetrzeć na tarce lub drobno posiekać. Dodać do ciasta i wymieszać.

Nakładać po 1-2 łyżki ciasta do papilotek, włożonych do foremki na muffinki.

Piec 20-25 minut.

Wegańskie muffinki bananowe
Wegańskie muffinki bananowe
Wegańskie muffinki bananowe
Wegańskie muffinki bananowe

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena / 5. Liczba głosów:

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

[instagram-feed]