Wegańskie muffinki bananowe to pyszna przekąska na słodko nie tylko dla wegan! Muffinki z tego przepisu są przepyszne i delikatne! W wielu przepisach czuć różnicę w stosunku do „klasycznych” wypieków zawierających nabiał i inne produkty pochodzenia zwierzęcego. Tutaj moim zdaniem w ogóle nie ma to znaczenia i muffinki smakują doskonale!
Zapraszam też po inne przepisy na inne muffinki tutaj 🙂
Składniki na ok 16 sztuk
- 4 dojrzałe banany
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (góra/dół)
Banany rozgnieść widelcem i wymieszać z olejem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cukier. Wymieszać do połączenia składników.
Czekoladę zetrzeć na tarce lub drobno posiekać. Dodać do ciasta i wymieszać.
Nakładać po 1-2 łyżki ciasta do papilotek, włożonych do foremki na muffinki.
Piec 20-25 minut.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!
Bananowe to jest coś, czy wegańskie mi podpasuje ? sprawdzę
Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia do tego przepyszne! Polecam każdemu 😃