Wilgotne ciasto orzechowe
Te ciasto orzechowe przypomina konsystencją brownie. Jest ciężkie i pysznie wilgotne. Dominuje smak orzechów i trudno się dziwić, bo ilość orzechów jest spora. Idealnie pasuje do zbliżających się Świąt, choć myślę, że nada się też na inne okazje w ciągu roku.
Inne przepisy na świąteczne wypieki znajdziecie tutaj 🙂
Składniki
- 6 jajek
- 200 g miękkiego masła
- 350 g obranych orzechów włoskich
- 275 g cukru trzcinowego
- 80 g mąki
- 1 kieliszek rumu
- szczypta soli
Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do 150°C.
- Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Można użyć kwadratowej formy 20×20 lub tortownicy o średnicy ok 26 cm.
- Orzechy umieścić w robocie kuchennym i zmiksować na drobną mąkę. Wsypać do miski z połową cukru i wymieszać.
- W innej misce, zmiksować miękkie masło z pozostałym cukrem za pomocą miksera elektrycznego.
- Dodać mieszankę orzechów z cukrem.
- Stopniowo dodawać jajka, jedno po drugim, cały czas mieszając mikserem.
- Następnie dodajemy mąkę, sól i rum.
- Wlać masę do formy i piec przez około 1 godzinę i 10 minut.
- Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!