Wuzetka to taka klasyka wypieków. Nie jest to skomplikowane ciasto, a z pewnością bardzo wystawne. Nadaje się świetnie na różne okazje. Ja osobiście wolę wersję z mascarpone, niektórzy preferują krem, jedynie ze śmietanki. Dla mnie ten jest dużo smaczniejszy 🙂
Składniki
Ciasto:
- 7 jajek
- 2/3 szklanki kakao
- 2/3 szklanki mąki
- 1 szklanka drobnego cukru
Krem:
- 500 ml śmietanki 30%
- 500 g serka mascarpone
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 cukier z prawdziwą wanilią
Polewa:
- 100 g masła
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
- 3-4 łyżki cukru
Dodatkowo:
- słoik powideł śliwkowych
- sok z jednej cytryny, czarna herbata i cukier do nasączenia
Przygotowanie:
Ciasto:
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Dodać cukier cały czas miksując. Ubijać przez około 4 minuty. Dodawać po jednym żółtku.
- Następnie dodać wymieszaną mąkę z kakao. Dokładnie wymieszać.
- Prostokątną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać gotowe ciasto.
- Piec 30 minut w 170 stopniach. Ostudzić.
- Ciasto przekroić na dwa blaty.
- Przygotować mocną herbatę, dodać sok z cytryny i dodać cukru. Gotowym ponczem skropić oba blaty ciasta.
- Dolny posmarować powidłami.
Krem:
- Do miski wlać śmietankę, dodać mascarpone i cukry. Całość dokładnie zmiksować na wysokich obrotach, aż powstanie gęsty krem.
- Krem wyłożyć na dolny blat ciasta, na powidła śliwkowe.
- Przykryć drugim blatem.
Polewa:
- Masło rozpuścić z wodą i cukrem w rondelku. Po rozpuszczeniu dodać kakao. Intensywnie wymieszać i zdjąć z ognia.
- Jeśli polewa jest za gęsta to dodać odrobinkę wody, dokładnie wymieszać. Polewę wylać na ciasto i rozprowadzić.
- Wuzetka powinna być przechowywana w lodówce.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!