Gratin Dauphinois przeważnie robione jest bez jajek. Postanowiłam trochę zmienić recepturę i zrobiłam po swojemu. Idealne jako dodatek do obiadu lub jako obiad sam w sobie. Można modyfikować i dodać np. wędzonego łososia.
Składniki
- 1,4 kg ziemniaków
- 300 ml + 30 ml śmietanki kremówki
- 300 ml mleka
- 2 jajka
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka miodowej musztardy
- 50 g sera długo dojrzewającego lub innego (ja użyłam Cheddar)
- sól, gałka muszkatołowamasło
PRZYGOTOWANIE
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na talarki. Włożyć do rondla i zalać mieszanką śmietanki i mleka doprawioną dwiema łyżeczkami soli, musztardą i gałką. Gotować ok. 15 minut pod przykryciem na malutkim ogniu.
- 30 ml śmietanki wymieszać dokładnie z jajkami.
- Naczynie żaroodporne natrzeć masłem wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Ziemniaki ułożyć warstwami w naczyniu. Zalać mieszanką śmietanowo-mleczną, w której gotowały się ziemniaki a następnie mieszanką śmietanowo-jajeczną.
- Posypać startym serem.
- Piec 40 minut w 200 stopniach C.