Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i parmezanem to pyszny przepis na bardzo syty obiad. Zapiekanka wychodzi bardzo treściwa i smakuje rewelacyjnie! Panierowany kurczak robi w tym przepisie robotę 🙂
Zapraszam też po inne przepisy z makaronem tutaj 🙂
Składniki
Sos
- 2 puszki krojonych pomidorów (600 g)
- 1 duża cebula
- 30 ml oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, cukier, bazylia
Kurczak
- 2 piersi z kurczaka
- ¾ szklanki mąki
- 2 jajka
- 1,5 szklanki bułki tartej
- sól, pieprz
Dodatkowo
- 350 g makaronu penne
- 120 g startego
- 120 g startego żółtego sera
- 120 g mozzarelli pokrojonej w kostkę
- olej do smażenia
Przygotowanie
Sos
- Cebulę drobno poszatkować i zeszklić na oliwie do miękkości.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i krojone pomidory.
- Dodać 2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu i 2 łyżeczki bazylii.
- Dusić pod przykryciem przez 25 minut.
Kurczak
- Kurczaka pokroić w paski.
- Mięso doprawić solą i pieprzem.
- Każdy pasek obtoczyć w mące, następnie zamoczyć w jajku i obtoczyć w bułce tartej.
- Smażyć na oleju na złoty kolor (lub we frytkownicy beztłuszczowej).
Wykończenie
- Makaron ugotować krócej o 1 min niż na opakowaniu.
- Wymieszać go z sosem.
- Dodać startym parmezanem i pokrojonym w kostkę serem mozarella.
- Naczynie żaroodporne posmarować oliwą.
- Wyłożyć połowę makaronu.
- Usmażone mięso pokroić na mniejsze kawałki.
- Połowę mięsa wyłożyć na makaron.
- Przykryć pozostałym makaronem.
- Posypać startym, żółtym serem.
- Piec 30 minut w 190 stopniach.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!