Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, szpinakiem i ricottą to szybki, pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Ricotta doskonale łączy się ze szpinakiem, natomiast sos pomidorowy łamie łagodny smak i dodaję odrobinę kwaskowości. Całość smakuje świetnie!
Zapraszam po inne przepisy na obiady tutaj 🙂
Składniki
- 300-350 g makaronu
- 150 g tartej mozarelli
Sos ricotta
- 250 g ricotty
- 2 piersi z kurczaka
- 450 g mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka tartego parmezanu
- sól, pieprz
Sos pomidorowy
- 700 g passaty pomidorowej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3-4 ząbki czosnku
- sól, cukier, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany
Przygotowanie
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu (al dente), jednak o minutę krócej.
Sos pomidorowy
Passatę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, 1 łyżeczką soli, 1 łyżeczką cukru, 1 łyżeczką ziół prowansalskich i 1 łyżeczką czosnku granulowanego oraz 1 łyżką oliwy. Dokładnie wymieszać.
Sos ricotta
Kurczaka pokroić w kostkę. Lekko posolić i doprawić pieprzem. Podsmażyć na odrobinie oliwy, dodać szpinak i smażyć tak długo, aż szpinak się rozmrozi a woda lekko odparuje. Dodać ricottę oraz parmezan, dokładnie wymieszać. Doprawić 1 łyżeczką cukru, 1 płaską łyżeczką soli oraz pieprzem. Dodać przeciśnięty czosnek. Wymieszać z ugotowanym makaronem.
Makaron w sosie szpinakowym przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wierzch polać sosem pomidorowym i posypać startą mozarellą. Piec 30 minut w 180 stopniach.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!