Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, szpinakiem i ricottą to szybki, pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Ricotta doskonale łączy się ze szpinakiem, natomiast sos pomidorowy łamie łagodny smak i dodaję odrobinę kwaskowości. Całość smakuje świetnie!
Zapraszam po inne przepisy na obiady tutaj 🙂



Składniki
- 300-350 g makaronu
- 150 g tartej mozarelli
Sos ricotta
- 250 g ricotty
- 2 piersi z kurczaka
- 450 g mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka tartego parmezanu
- sól, pieprz
Sos pomidorowy
- 700 g passaty pomidorowej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3-4 ząbki czosnku
- sól, cukier, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany
Przygotowanie
- Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu (al dente), jednak o minutę krócej.
Sos pomidorowy
- Passatę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, 1 łyżeczką soli, 1 łyżeczką cukru, 1 łyżeczką ziół prowansalskich i 1 łyżeczką czosnku granulowanego oraz 1 łyżką oliwy.
- Dokładnie wymieszać.
Sos ricotta
- Kurczaka pokroić w kostkę.
- Lekko posolić i doprawić pieprzem.
- Podsmażyć na odrobinie oliwy, dodać szpinak i smażyć tak długo, aż szpinak się rozmrozi a woda lekko odparuje.
- Dodać ricottę oraz parmezan, dokładnie wymieszać.
- Doprawić 1 łyżeczką cukru, 1 płaską łyżeczką soli oraz pieprzem.
- Dodać przeciśnięty czosnek.
- Wymieszać z ugotowanym makaronem.
- Makaron w sosie szpinakowym przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Wierzch polać sosem pomidorowym i posypać startą mozarellą.
- Piec 30 minut w 180 stopniach.


Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!