Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i beszamelem to pyszna zapiekanka makaronowa z sosem z mięsa wołowego i pomidorów, sosem beszamelowym, posypana serem Pecorino. Przypomina trochę lasagne, jednak jest trochę mniej pracochłonna 🙂 Można użyć dowolnego rodzaju makaronu.
Inne obiady znajdziecie tutaj 🙂


Składniki na naczynie żaroodporne 20×25 cm
Sos mięsny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 700 g mielonej wołowiny
- 1/2 szklanki czerwonego wina, wytrawnego
- 400g krojonych pomidorów z puszki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka cukru
- 2 liście laurowe
- 2 goździki
- 3/4 łyżki soli
- 1 łyżka czarnego pieprzu
Sos beszamelowy
- 50 g masła
- 1/2 szklanki mąki
- 500 ml mleka
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 g sera Pecorino, startego (ew. Parmezan)
- 2 żółtka jaj
Dodatkowo
- 200 g makaronu (u mnie Bucatini)
- 50g sera Pecorino, startego (ew. Parmezan)
Przygotowanie
Sos mięsny
Oliwę rozgrzać na patelni. Dodaj przeciśnięty czosnek i posiekaną cebulę, smażyć przez 2 – 3 minuty, aż cebula zmięknie. Dodaćj wołowinę i smażyć, aż zmieni kolor na brązowy.
Dodać wino i gotować, aż wino w większości odparuje – około 3 minuty.
Dodać pozostałe składniki sosu mięsnego. Dobrze wymieszaćj, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień do średniego/średnio niskiego, aby delikatnie się gotował. Gotować 1 godzinę, aż płyn w większości zniknie, mieszając co jakiś czas. Powinna to być gęsta mieszanka z niewielką ilością płynu.
Ostudzić, najlepiej do temperatury pokojowej (przez co najmniej 30 minut).
Sos beszamelowy
Roztopić masło w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodać mąkę i mieszać przez 1 minutę.
Mieszając, powoli wlewać połowę mleka. Następnie ponownie, mieszając, wlewać pozostałe mleko – pasta powinna łatwo się rozpuścić, tak aby była bez grudek. Jeśli nie, wystarczy energicznie ubijać.
Gotować, mieszając, przez 5 minut lub do momentu, gdy będzie gęsta. Wymieszać z gałką muszkatołową, startym serem i solą.
Pozostawić do ostygnięcia na 5 minut. Następnie szybko wbić żółtka. Nałożyć pokrywkę i odstawić.
Makaron
Ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu minus jedna minuta. Ostudzić przez kilka minut.
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 180°C.
Makaron umieścić na dnie naczynia żaroodpornego. Na to równomiernie wyłożyć sos mięsny. Polać beszamelem i posypać startym serem. Piec 30 minut. Przestudzić 10 minut przed podaniem.



Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!