Dania główne Makarony Okazje

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i beszamelem

()

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i beszamelem to pyszna zapiekanka makaronowa z sosem z mięsa wołowego i pomidorów, sosem beszamelowym, posypana serem Pecorino. Przypomina trochę lasagne, jednak jest trochę mniej pracochłonna 🙂 Można użyć dowolnego rodzaju makaronu.

Inne obiady znajdziecie tutaj 🙂

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i beszamelem
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i beszamelem
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i beszamelem

Składniki na naczynie żaroodporne 20×25 cm

Sos mięsny

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 700 g mielonej wołowiny
  • 1/2 szklanki czerwonego wina, wytrawnego
  • 400g krojonych pomidorów z puszki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 liście laurowe
  • 2 goździki
  • 3/4 łyżki soli
  • 1 łyżka czarnego pieprzu

Sos beszamelowy

  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki mąki
  • 500 ml mleka
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g sera Pecorino, startego (ew. Parmezan)
  • 2 żółtka jaj

Dodatkowo

  • 200 g makaronu (u mnie Bucatini)
  • 50g sera Pecorino, startego (ew. Parmezan)

Sos mięsny
Oliwę rozgrzać na patelni. Dodaj przeciśnięty czosnek i posiekaną cebulę, smażyć przez 2 – 3 minuty, aż cebula zmięknie. Dodaćj wołowinę i smażyć, aż zmieni kolor na brązowy.
Dodać wino i gotować, aż wino w większości odparuje – około 3 minuty.
Dodać pozostałe składniki sosu mięsnego. Dobrze wymieszaćj, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień do średniego/średnio niskiego, aby delikatnie się gotował. Gotować 1 godzinę, aż płyn w większości zniknie, mieszając co jakiś czas. Powinna to być gęsta mieszanka z niewielką ilością płynu.
Ostudzić, najlepiej do temperatury pokojowej (przez co najmniej 30 minut).

Sos beszamelowy
Roztopić masło w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodać mąkę i mieszać przez 1 minutę.
Mieszając, powoli wlewać połowę mleka. Następnie ponownie, mieszając, wlewać pozostałe mleko – pasta powinna łatwo się rozpuścić, tak aby była bez grudek. Jeśli nie, wystarczy energicznie ubijać.
Gotować, mieszając, przez 5 minut lub do momentu, gdy będzie gęsta. Wymieszać z gałką muszkatołową, startym serem i solą.
Pozostawić do ostygnięcia na 5 minut. Następnie szybko wbić żółtka. Nałożyć pokrywkę i odstawić.


Makaron
Ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu minus jedna minuta. Ostudzić przez kilka minut.


Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 180°C.
Makaron umieścić na dnie naczynia żaroodpornego. Na to równomiernie wyłożyć sos mięsny. Polać beszamelem i posypać startym serem. Piec 30 minut. Przestudzić 10 minut przed podaniem.

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i beszamelem
Zapiekanka makaronowa z miesem mielonym i beszamelem
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i beszamelem
Zapiekanka z miesem mielonym i beszamelem 2
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i beszamelem

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena / 5. Liczba głosów:

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

[instagram-feed]