Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami, marchewką, selerem z dodatkiem kremowego serka śmietankowego i zapieczonym, żółtym serem to pyszna propozycja na obiad czy kolację. Jest szybka w przygotowaniu i naprawdę smaczna 🙂
Polecam też przepis na Lasagne tutaj 🙂
Składniki
- 1 opakowanie makaronu, u mnie penne
- 500 g mięsa mielonego (użyłam mięsa z łopatki wieprzowej, ale może być też mięso wołowe lub drobiowe)
- 250 g pieczarek
- 1 duża marchew
- 1/2 średniego selera
- 1 duża cebula
- 200 g serka śmietankowego typu Philadelphia (lub też z takich firm jak Delikate, Piątnica, Łaciata)
- 120 g jogurtu naturalnego
- 200 g tartego sera żółtego
- sól, pieprz, kminek mielony, papryka słodka, cukier, majeranek
Przygotowanie
Makaron ugotować al dente.
Marchew i seler obrać, przekroić na pół i ugotować w lekko osolonej wodzie (nie rozgotować zbytnio, tylko do miękkości). Można też użyć warzyw z rosołu.
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na odrobinie oleju z dodatkiem 1 łyżki cukru. Dodać pokrojone w kostkę pieczarki i smażyć przez kilka minut, dość często mieszając. Następnie dodać pokrojone mięso i podsmażyć również parę minut. Ugotowane warzywa pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Następnie dodać jogurt i kremowy serek, zamieszać i gotować przez 1-2 minuty. Doprawić pieprzem, solą, papryką słodką, majerankiem oraz mielonym kminkiem.
Sos wymieszać z makaronem. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać tartym serem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra dół) przez 35-40 minut.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!