Zapiekanka ryżowa z kurczakiem
To świetny pomysł na rodzinny obiad. Jest bardzo syta i prosta w przygotowaniu. Ugotowany w bulionie i passacie ryż dodaje charakteru.
Zapraszam po inne przepisy na obiad tutaj 🙂
Składniki
- 300 g ryżu
- 150 g startej mozzarelli
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 600-700 g passaty pomidorowej
- 750 ml bulionu drobiowego
- 1 puszka kukurydzy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz, chili, kumin (kmin rzymski), oregano, brązowy cukier
Przygotowanie
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i smażyć z każdej strony przez 2 minuty. Odstawić na talerz.
- Wlać więcej oliwy, jeśli patelnia wydaje się sucha. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek, smażyć przez 2 minuty.
- Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć przez kolejne 2 minuty.
- Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem ryżu i sera. Doprowadzić do wrzenia, a następnie dodać ryż. Wymieszać, przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień do średnio. Przykryć i gotować, aż ryż będzie ugotowany, ale nie papkowaty, a większość płynu zostanie wchłonięta – około 15 do 18 minut. Nie mieszać podczas gotowania.
- W międzyczasie poszatkować lub grubo posiekać kurczaka.
- Ugotowany ryż przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierch równomiernie rozłożyć kurczaka. Posypać startym serem. Zapiekać 20 minut w 190 stopniach (termoobieg).
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!