Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, brokułem i pieczarkami powstała w sumie spontanicznie i z tego co akurat miałam w domu. Zapiekanki z ziemniaków zawsze robię sposobem podpatrzonym kiedyś u mojego wujka we Francji – gotuję ziemniaki najpierw w mleku z dodatkiem śmietanki. Dzięki temu są niesamowicie aksamitne i soczyste nawet po upieczeniu 🙂
Inną zapiekankę ziemniaczaną, bez mięsa znajdziecie tutaj 🙂
Składniki
- 1,5 kg ziemniaków
- 1-2 filety z kurczaka
- 1 cebula
- 1 brokuł
- 250 g pieczarek
- 1 marchew
- 3 ząbki czosnku
- 100 g startego sera twardego (np. grana padano)
- 1 litr mleka
- 300 ml + 200 ml śmietanki 30%
- 200 g śmietany 18%
- sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, gałka muszkatołowa, papryka słodka, czosnek granulowany
- oliwa do smażenia
- ewentualnie starty ser na wierzch zapiekanki (ja nie dawałam)
Przygotowanie
Ziemniaki obrać i pokroić w dość cienkie talarki. Umieścić w dużym garnku, wlać mleko, 300 ml śmietanki. Wsypać 2 łyżeczki soli oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Zagotować. Od momentu zagotowania gotować około 20-25 min i odcedzić, lekko ostudzić. (ziemniaki mają być ugotowane al dente, miękkie, ale nie rozpadające się).
Mięso z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Przyprawić 1 łyżeczką soli, przyprawy do kurczaka i czosnku granulowanego, 2 łyżeczkami papryki słodkiej oraz 1/2 łyżeczki pieprzu. Dokładnie wymieszać i podsmażyć na odrobinie oliwy. Odstawić na bok.
Marchew, pieczarki i brokuł rozdrobnić w malakserze lub bardzo drobno posiekać. Cebulę poszatkować i zeszklić na odrobinie oliwy. Dodać rozdrobnione warzywa oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć razem przez około 5 minut. Dodać podsmażonego wcześniej kurczaka i smażyć razem około 1 minutę.
Dodać rozdrobniony/starty ser 200 ml śmietanki i 200 g śmietany i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub oliwą. Ułożyć warstwę ziemniaków. Na to wyłożyć połowę mieszanki warzywnej z kurczakiem. Przykryć warstwą ziemniaków i na to wyłożyć resztę warzyw z mięsem. Wyłożyć ostatnią warstwą ziemniaków. Posypać odrobiną soli, pieprzy i słodkiej papryki. Można również posypać startym serem.
Piec w 200 stopniach przez 45 minut pod przykryciem lub pod folią. Odkryć na ostatnie 15-20 minut pieczenia.
Podawać po około 10 minutach od wyciągnięcia z piekarnika.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!