Ta pyszna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to bardzo proste a zarazem niecodzienne połączenie ziemniaków, mielonego mięsa i karmelizowanej cebuli. Razem tworzy niesamowicie pyszną kompozycję. Zapieczony ser dodaje zapiekance dodatkowo charakteru. Trikiem w zapiekankach ziemniaczanych jest wcześniejsze podgotowanie ziemniaków w mleku.
Zapraszam po inne przepisy na dania główne tutaj 🙂
Składniki
- 400 g mielonej wołowiny
- 3 czerwone cebule
- 200 g sera cheddar
- 100 g boczku parzonego
- 60 g cukru brązowego
- 20 g octu balsamicznego
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 kg ziemniaków
- 500-600 ml mleka
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie
- Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na odrobinie oleju. Dodać szczyptę soli, szczyptę pieprzu oraz cukier. Smażyć przez 2 minuty. Następnie dodać ocet balsamiczny i dusić pod przykryciem 10-15 minut, często mieszając.
- Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na suchej patelni na złoty kolor. Dodać mięso mielone i smażyć razem przez 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Ser rozdrobnić w malakserze lub zetrzeć na tarce.
- Mięso wymieszać z karmelizowaną cebulą.
- Ziemniaki obrać i pokroić w talarki. Zalać w garnku mlekiem, doprawić 2 łyżeczkami soli, szczyptą gałki muszkatołowej i łyżeczką musztardy. Gotować 15 minut na małym ogniu, żeby mleko nie wykipiało.
- Połowę podgotowanych ziemniaków wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
- Na ziemniaki wyłożyć połowę mięsa, a następnie drugą połowę ziemniaków i drugą część mięsa.
- Całość zalać śmietanką i posypać serem.
- Piec 30-35 minut w 180 stopniach (termoobieg) lub w 200 stopniach (góra/dół).
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!