Żeberka pieczone w marynacie z miodu, musztardy i sosu sojowego. Wcale nie są tak trudne w przygotowaniu, jakby się mogło wydawać. Kluczem jest dobra marynata. I tutaj oczywiście są różne gusta. Ja generalnie bardzo lubię mięsa marynowane w miodzie i musztardzie. Tutaj ważną rolę odgrywa też sos sojowy. Pieczenie w rękawie pozwala zachować soczystość mięsa, a jednocześnie oszczędza nam mycia garów 🙂
Składniki
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka miodu
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka soli, pieprzu, kminku mielonego, papryki słodkiej
Przygotowanie:
- Olej wymieszać z sosem sojowym, musztardą, miodem, przeciśniętym czosnkiem i przyprawami.
- Żeberka podzielić na mniejsze kawałki dokładnie wymacerować w marynacie.
- Odstawić pod przykryciem do lodówki na minimum 2h, a najlepiej całą noc.
- Na następny dzień żeberka z marynatą przełożyć do rękawa do pieczenia.
- Rękaw wyłożyć na blaszce do pieczenia i pieczemy 1,5h w 190 stopniach.
- Żeberka pieczone podawać z ulubionymi dodatkami.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!