Zupa dyniowa – krem
Zupa dyniowa to jedna z moich ulubionych zup. Gdy tylko pojawiają się w sklepie dynie od razu biorę się za przygotowanie zupy krem z dyni. Zupa z dyni jaką ja robię, to wersja bardzo prosta. Nie lubię dodatku pomarańczy czy mleka kokosowego. W moim przepisie smak podkręca cebula z pomidorami oraz sama dynia, którą podsmażam na maśle. Zapraszam też po inne przepisy tutaj.
Składniki
- 2-2,5 kg dyni (najlepsza jest hokkaido)
- 2-3 cebule
- 200 g masła
- 500 g ziemniaków
- 1/2 puszki krojonych pomidorów
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Dynię obrać i pokroić w kostkę. Smażyć na 100 g masła do miekkości, aż dynia zacznie się lekko rozpadać.
- Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na pozostałym maśle. Dodać pomidory i smażyć razem przez kilka minut. Doprawić 1 łyżeczką cukru.
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
- Usmażoną dynię, cebulę z pomidorami, ugotowane ziemniaki i bulion zblendować w garnku. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!