Zupa krem z dyni kojarzy mi się z dzieciństwem. Uwielbiałam ją jeść, a ten przepis to właśnie ten, z którego korzystała zawsze moja babcia i mama. Jest moim zdaniem najlepszy – totalnie podstawowy, bez dodatków. Podsmażenie dyni na maśle wyciąga z niej najlepszy aromat i nadaje zupie super smak. Polecam wykorzystać dynię piżmową, jest łatwiejsza w obieraniu i krojeniu. Inne rodzaje dyni można lekko podpiec w piekarniku, żeby ułatwić sobie obieranie.
Po inne przepisy na zupy zapraszam tutaj.
Składniki
Składniki na bulion
- 3 duże marchewki
- 1 średni seler
- 1 duży korzeń pietruszki
- 2 duże cebule
- liście laurowe, ziele angielskie, sól
- natka pietruszki
Składniki na zupę
- 2,5 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni (najlepiej piżmowej)
- 2 duże cebule
- 100 g masła
- 2 duże ziemniaki
PRZYGOTOWANIE
Składniki na bulion obrać i pokroić na 2-3 części. Cebulę najlepiej przypalić palnikiem. Zalać w garnku wodą (1-1,5L). Doprawić 1 łyżeczką soli, dodać 3-4 liście laurowe i ok 5 ziarenek ziela angielskiego. Gotować na małym ogniu około 1,5h.
Dynię obrać i pokroić w kostkę. Twardsze dynie można podpiec w piekarniku, żeby ułatwić sobie obieranie.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na 20 g masła. Dodać pozostałe masło i pokrojoną w kostkę dynię. Smażyć na małym ogniu, często mieszając, aż dynia zacznie się rozpadać i powstawać papka dyniowa.
Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
Dynię i ziemniaki zmiksować z ugotowanym i przecedzonym bulionem. Doprawić 1-2 łyżeczkami soli, 1 łyżeczką cukru i pieprzem do smaku.
Podawać z chlebem, grzankami, pestkami dyni lub pestkami słonecznika.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!