Uwielbiam zupę pomidorową. Dania z soczewicą też lubię. Często widziałam różne przepisy na zupę z pomidorów i soczewicy, postanowiłam więc dzisiaj zrobić swoją wersję. Zupka na bazie bulionu drobiowego. Efekt wyszedł pyszny!
Składniki
- 1 kg kurczaka (ja użyłam 2 udek i jednego skrzydełka)
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1/2 korzenia selera
- 1 korzeń pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki passaty pomidorowej
- w przepisie jest jeszcze gałązka tymianku, ja dałam odrobinę suszonego
- ok. 150 – 200 g soczewicy czerwonej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, cukier, papryka słodka, ew. pieprz cayenne
PRZYGOTOWANIE
- W pierwszej kolejności przygotować bulion. Warzywa obrać i wrzucić do garnka. Dodać przyprawy, kurczaka, koncentrat i zalać całość zimną wodą (trochę mniej niż 2 litry). Dodać soli i pieprzu. Gotować na małym ogniu godzinę.
- Bulion odcedzić, mięso odłożyć na bok.
- Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę soli i cukru, smażyć przez chwilę.
- Dodać pomidory z puszki i koncentrat i smażyć ok. 10-15 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając.
- Całość wlać do bulionu, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, odrobiną cukru i ew. pieprzem cayenne. Wrzucić soczewicę i gotować do miękkości.
- W zależności od upodobań, zupę można podawać z kawałkami kurczaka ugotowanego wcześniej w bulionie