To jedna z najbardziej popularnych zup kuchni polskiej. Zazwyczaj jada się żurek wielkanocny, wówczas też podany najczęściej z dodatkiem jajka. Ale jest też żurek w chlebie, żurek na żeberkach i w różnych innych postaciach. Ja gotuję wywar na kościach, a następnie dodaję wszystkie pozostałe dodatki. Jest pyszny 🙂
Zapraszam po inne przepisy na inne obiady tutaj 🙂
Składniki
- 500-600 g kości wieprzowych
- 350 g boczku wędzonego
- 2 duże laski kiełbasy, np. podwawelskiej
- 1 cebula
- 500 ml zakwasu na żurek
- 800 g ziemniaków
- 1 marchew
- 2 ząbki czosnku
- ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, sól, pieprz
Przygotowanie
- Kości wieprzowe zalać 2 litrami wody, dodać 6-7 ziaren ziela angielskiego, 4-5 liści laurowych i 1 łyżeczkę soli. Gotować pod przykryciem przez 1 godzinę.
- Boczek pokroić w kostkę. Kiełbasę w półplasterki. Smażyć na patelni, aż mięso zacznie się rumienić. Można odlać nadmiar tłuszczu.
- Dodać poszatkowaną drobno cebulę i przeciśnięty czosnek.
- Dodać 2 łyżki majeranku.
- Do garnka z mięsem dodać kiełbasę z boczkiem, pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w półplasterki marchew, 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżeczkę pieprzu. Dolać 1 litr wody, aż wszystkie składniki będą pokryte. Gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
- Na końcu dodać zakwas na żurek i całość doprowadzić do wrzenia.
- Wyjąć kości wieprzowe.
- Podawać z jajkiem lub chlebem.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!